Spis treści
Konkurs Bocuse d’Or - dlaczego jest tak ważny?
Konkurs stworzył ponad 30 lat temu Paul Bocuse uważany za mistrza europejskiej kuchni. Jeden z twórców i popularyzatorów nouvelle cuisine. Dostosował on tradycyjną kuchnię do współczesnych warunków życia, potrzeb konsumenckich i połączył to z możliwościami kucharzy oraz restauracji.
Bocuse d’Or od samego początku był konkursem indywidualnym. Startuje w nim kucharz z pomocnikiem. To odróżnia Bocuse d’Or od wielu innych konkursów kulinarnych, takich jak mistrzostwa świata, Puchar Świata czy Olimpiada Kulinarna.
Zawodnicy przechodzą najpierw przez eliminacje krajowe, potem jest finał krajowy, a następnie czekają na nich zawody na szczeblu kontynentalnym. Dopiero na końcu mogą sprawdzić się w finale światowym. Weźmie w nim udział 24 kucharzy młodych z całego świata, którzy w ciągu 5 godzin 35 minut stworzą swoje popisowe dania.
- Jest to znakomity sprawdzian dla początkujących kucharzy. Co więcej, daje także szansę na rozwój kariery kulinarnej - mówi Adam Chrząstowski, członek Komitetu Wykonawczego konkursu.
W szóstce finalistów Bocuse d’Or Poland 2023 jest Dolnoślązak Michał Koszycki
Komitet Wykonawczy w składzie: Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland oraz szefowie: Kurt Scheller, Paweł Kałuski i Michał Markowicz zdecydował, że do finału wejdzie 6 szefów kuchni:
- Małgorzata Kalisz, restauracja Góralska Tradycja, Zakopane
- Michał Koszycki, Rezydencja Bohema, Szczawno Zdrój
- Grzegorz Miśta, Hotel Natura Residence Business &Spa, Siewierz
- Tomasz Soczumski, restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Patryk Studziński, Puro Hotel Halicka, Kraków
- Kamil Tłuczek, restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów
Finał Bocuse d’Or Poland 2023 odbędzie się 9 listopada 2023 r. w Krakowie podczas 30. Targów HORECA. Zwycięzca polskiego finału będzie miał niebywałą okazję wystąpić wśród 20 najlepszych szefów kuchni podczas europejskiej selekcji w Trondheim na wiosnę 2024 roku, a tym samym reprezentować Polskę w drodze do Wielkiego Finału w Lyonie.
Michał Koszycki, szef kuchni, który stawia na jakość i lokalne produkty
Michał związał się zawodem kucharza w wieku 16 lat, kiedy rozpoczął staż u włoskiego szefa kuchni Peppe Zollo. Pobyt we Włoszech pozwolił Michałowi na wypracowanie swojego własnego stylu. Według niego, kluczem dobrego jedzenia są dwa aspekty.
- Z jednej strony są to umiejętności kulinarne, które nabywa się poprzez praktykę i doświadczenie. Pełną sprawność i – co najważniejsze w pracy w restauracji – szybkość w połączeniu z dobrym planowaniem osiąga się tylko przez lata spędzone w kuchni.
Z drugiej strony, kluczem jest właściwe połączenie koniecznie świeżych, a najlepiej regionalnych produktów – mówi Michał Koszycki
.
Michał Kaszycki zwyciężył w konkursie kulinarnym organizowanym przez TVP, a następnie wziął udział w programie stażowym w Atelier Amaro. I w końcu rozpoczął współpracę z siecią kawiarni i restauracji Bohema zlokalizowanych w najpiękniejszych polskich zdrojach: Polanicy, Cieplicach, Szczawnie i Świeradowie, należących do Polskiej Grupy Uzdrowisk.
- Zdecydowaną większość składników gromadzę w swojej kuchni sam. Jedną z moich pasji jest wyszukiwanie i odwiedzanie małych gospodarstw rolnych albo rodzinnych straganów, co daje mi pewność, że kupowane produkty są świeże, naturalne i najwyższej jakości. Inaczej smakuje danie naturalne, niż te przyrządzone ze składników z masowego „laboratorium” – dodaje Michał Koszycki.
Czytaj także
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?