W skrócie
Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Łatwo zrobić ją na szybki, pożywny obiad, o każdej porze roku, ze składników dostępnych w każdym sklepie. Hiszpanie najczęściej jadają paellę z owocami morza, ale nie jest to obowiązkowe. Doskonale smakuje również z samym kurczakiem.
Paella to danie, które przygotowuje się na jednej patelni. Nie trzeba osobno gotować ryżu. Wsypuje się go do podsmażonego mięsa i warzyw, po czym zalewa bulionem. W ten sposób wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą. Bardzo ważnym elementem jest tu tzw. sofrito, czyli rodzaj zasmażki, znanej w kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Łączy się pomidory, czosnek i cebulę, a dopiero potem dodaje mięso i pozostałe składniki.
Jest wiele rodzajów paelli, a każda z hiszpańskich restauracji ma swój sprawdzony sposób na to danie. Poniższy przepis poznałam podczas pobytu w Barcelonie i stosuję go od ponad 20 lat. Efekt zawsze budzi zachwyt u osób, które częstuję moją paellą.
Paella z kurczakiem – przepis na obiad z jednej patelni
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g piersi lub polędwiczek z kurczaka,
- szklanka ryżu,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 czerwone papryki,
- 2 pomidory,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- puszka kukurydzy,
- po pół łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy,
- szczypta chili,
- sól i pieprz,
- oliwa.
Jak przygotować paellę z kurczakiem?
- Najpierw przygotowałam sofrito. Sparzyłam i pokroiłam pomidory na małe kawałeczki, posiekałam czosnek i cebulę, po czym podsmażyłam to wszystko na oliwie razem z przyprawami.
- W tym czasie oczyściłam i pokroiłam pierś z kurczaka oraz paprykę.
- Dodałam kurczaka do sofrito, podsmażyłam.
- Dodałam pokrojoną paprykę oraz kukurydzę.
- Dodałam szklankę suchego ryżu, wymieszałam z pozostałymi składnikami, po czym wlałam na patelnię 2 szklanki bulionu. Zamieszałam i przykryłam.
- Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie nie wolno zdejmować pokrywki ani mieszać ryżu. Wystarczy poruszyć co jakiś czas patelnią, aby ryż się nie przypalił.
- Po 15 minutach zdjęłam pokrywkę i wymieszałam paellę. Posypałam całość natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?