W skrócie
Zupa cebulowa to dziś jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni francuskiej. Tego zdania nie wypowiedziałby jednak żaden Włoch, a już na pewno nie taki, który pochodzi z Toskanii. Tak naprawdę bowiem pierwowzorem francuskiej zupy cebulowej jest włoska, a konkretnie toskańska carabaccia. Była to jedna z ukochanych potraw słynnej Włoszki, Katarzyny Medycejskiej, która w XVI wieku weszła do rodu Walezjuszy. To właśnie za jej sprawą na francuskim dworze zaczęto podawać carabaccię. Toskańską zupę cebulową przyrządzano od zawsze z czerwonej cebuli. To francuscy kuchmistrzowie zamienili ją na białą odmianę warzywa. Dziś proponuję ci przepis na tradycyjną zupę cebulową, taką jaką jada się w Toskanii. Warto ją przygotować, ponieważ zdaniem wielu osób jest dużo bardziej aromatyczna i pełniejsza w smaku.
Zupa cebulowa (carabaccia) – przepis na zupę z czerwonej cebuli
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 0,5 kg czerwonej cebuli,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- szklanka wytrawnego czerwonego wina,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- liść laurowy,
- 3 goździki,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżeczka miodu,
- sól i pieprz.
Polecam także: Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z zielonej soczewicy
Jak przygotować tradycyjną, włoską zupę cebulową?
- Najpierw pokroiłam cebulę w piórka.
- W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło i oliwę. Wrzuciłam cebulę i smażyłam, aż się zrumieniła.
- W trakcie smażenia dodałam wszystkie przyprawy, a pod koniec ocet balsamiczny oraz wino.
- Zalałam cebulę bulionem i gotowałam 10 minut na małym ogniu.
- Zupę cebulową podałam z grzankami.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?